Vihapuheenvastainen seinä

Tempauksessa kerätään vihapuheenvastaisia kannanottoja seinälle, suurelle vanerilevylle tai paperille. Vihapuheen vastaisen seinän kuvista ja kirjoituksista muodostuu kantaaottava yhteisöllinen taideteos. Tempauksen voi toteuttaa esimerkiksi koululla, nuorisotalolla tai tapahtumassa.

Tarvikkeet:
• erivärisiä tusseja, maaleja tai spraykannuja
• suuri paperi, pahvi, muovi, vanerilevy tai maalaamista kaipaava seinä.

Tempauksen järjestäjänä sinun kannattaa perehtyä vihapuheeseen etukäteen, jotta osaat ohjeistaa osallistujat aiheeseen. Tietoa vihapuheesta löydät tästä materiaalipankista ja Kysymyksiä ja vastauksia -osiosta. Voit myös katsoa Euroopan neuvoston kampanjavideon ja pohtia aihetta videoon liitettyjen kysymysten avulla. Näin valmistaudut keskustelemaan osallistujien kanssa vihapuheesta ja mahdollisista epäasiallisista kannanotoista.

alavihaa_graffiti

Tempauksen järjestäminen tarjoaa hyvän mahdollisuuden keskustella vihapuheesta ja siihen liittyvistä teemoista. Mikäli joku kommentoi epäasiallisesti, ettekä pääse yhteisymmärrykseen hänen kanssaan, on kommentit poistettava tai peitettävä jollakin kivalla kuvalla, kuten sydämellä.

Kun seinä on valmis, voitte laittaa sen esille nuorisotalon käytävälle tai vaikka lähikirjastoon. Valitkaa sellainen paikka, missä seinä on mahdollisimman monen nähtävillä. Seinästä voi myös ottaa kuvan ja laittaa sen nähtäville nuorisotalon, koulun tai järjestön nettisivuille tai sosiaalisen median palveluihin.

Inspiraatioksi katsokaa video Ei vihapuheelle -liikkeen ja Irmela Mensah-Schrammin yhteistyössä Flow-festivaalin yleisön kanssa toteuttaman yhteisötaideteoksen valmistumisesta.