Kantaaottavat valokuvat

Kantaaottavat valokuvat -tempauksessa kerätään sydämiin vihapuheenvastaisia kannanottoja ja kuvataan osallistujat kannanottojen kanssa.

Toteutukseen tarvitset:
• paperia, pahvia tai valmiit tulostettavat sydänpohjat (suomi, ruotsi, englanti pdf)
• tusseja tai kyniä
• sakset
• kameran
• kaksi muistikorttia
• tietokoneen kuvien käsittelyä varten
• tulostimen valmiiden valokuvien tulostamista varten.

Osallistujat voivat joko askarrella sydämet itse pahvista tai voit tulostaa ja leikata sydämet valmiiksi. Sydämiin osallistujat keksivät kannanottoja vihapuhetta vastaan. Kun osallistujat ovat keksineet oman kannanottonsa ja kirjoittaneet sen sydämeen, pyydä heitä asettumaan kuvattavaksi sydän kädessään. Voit miettiä valmiiksi, missä kuvaat osallistujat ja asettaa kameran asetukset tilaan ja valoon sopiviksi. Kannattaa varautua ylimääräisellä muistikortilla tai ottaa mukaan tietokone, johon saat ladattua kuvia tapahtuman aikana.

kaikki

Tempauksen järjestäjänä sinun kannattaa perehtyä vihapuheeseen etukäteen, jotta osaat ohjeistaa osallistujia oikein. Perustietoa vihapuheesta löydät materiaalipankista ja Kysymyksiä ja vastauksia -osiosta. Voit myös katsoa Euroopan neuvoston kampanjavideon ja pohtia aihetta videoon liitettyjen kysymysten avulla. Näin valmistaudut myös keskustelemaan osallistujien kanssa vihapuheesta ja mahdollisista epäasiallisista kannanotoista.

Kantaaottavat valokuvat -tempauksen voi järjestää melkein missä tahansa, mutta kuvattavilta täytyy aina pyytää lupa kuvaamiseen ja kuvien myöhempään käyttöön. Alaikäisiä kuvattaessa lupa tulee pyytää myös huoltajalta. Kuvattaville tulee myös kertoa kuvien käyttötarkoituksesta, joten mieti aina etukäteen, miten aiot kuvia käyttää.

Valmiita kuvia voit julkaista nuorisotalosi, koulusi tai järjestösi nettisivuilla tai sosiaalisen median palveluissa. Kuvattavat voivat myös ladata kuvat omiksi profiilikuvikseen ja ottaa kantaa näkyvästi verkossa. Voit myös tulostaa kuvat ja järjestää niistä kantaaottavan valokuvanäyttelyn. Aseta kuvat sellaiseen paikkaan, missä ne ovat mahdollisimman monen nähtävillä, esimerkiksi kirjastoon, koulun tai nuorisotalon seinälle.

mira susanna arto