“Paha on poikkeus, hyvä on sääntö”

Ei vihapuheelle -liike osallistui sunnuntaina 26.10. ensimmäistä kertaa järjestettyyn
Väkivallankumous – Rakkauden pesäpalloturnaus -tapahtumaan. Väkivallankumous on näyttelijä Eppu Pastisen aloittama liike, jonka pyrkimyksenä on poistaa kaikki väkivalta maailmasta.

eppu1
Eppu Pastinen haluaa poistaa väkivallan maailmasta.

Väkivalta on aiheuttanut Pastiselle jo pidemmän aikaa turhautumista, ahdistusta ja surua. Viime aikojen uutisoinnit väkivaltaisista nuorisojengeistä olivat sysäys sille, että Pastinen halusi tehdä jotain konkreettista väkivallan ehkäisemiseksi. Näin syntyi Väkivallankumous.

Rakkauden pesäpalloturnaukseen osallistui lukuisia julkisuuden henkilöitä ja järjestöjä, jotka tarjoavat osallistumismahdollisuuksia nuorille. ”Tapahtuma ylitti odotukset ja ihmisten antama palaute on ollut positiivista. Tapahtumaa kuvaillaan ennen kokemattomaksi. Tapahtumassa oli yhteisöllisyyden ja välittämisen tunnelma”, sanoo Pastinen. Hänen mielestään nuoret tarvitsevat osallistumismahdollisuuksia. Helsingissä tapahtuneet
väkivallanteot kertovat nuorten tarpeesta kuulua johonkin yhteisöön, tarpeesta saada kunnioitusta ja hyväksyntää. Esimerkiksi urheilun kautta nuoret voivat samalla tavalla kuulua yhteisöön ja saada kunnioitusta loukkaamatta ketään.

Pastinen on useasti puuttunut näkemäänsä väkivaltaan. Pelkkä soitto hätänumeroon ei aina välttämättä auta. ”Näin väkivaltatilanteen, jossa uhri huusi apua. Soitin heti 112:een. Tilanne jatkui, sillä poliisit eivät ehtineet heti paikalle. Tekijät liukastuivat ja ulkopuoliset tulivat repimään heitä irti uhrista. Tekijät ehtivät paeta paikalta metroon ennen poliisin tuloa. Uhri ei onneksi saanut suurempia kolhuja, mutta jälkeenpäin minulle tuli hyvin ahdistunut olo tilanteesta. Tilanne aiheutti ristiriitaisia tunteita, sillä hätäkeskus kehotti pysymään linjalla, vaikka olisin halunnut mennä fyysisesti väliin.”

Voiko väkivaltatilanteen näkevä tehdä jotain muutakin kuin soittaa hätänumeroon? Pastisella on tarjota tähän monia hyviä keinoja. Puutu aina tilanteeseen:

1. Soita 112:een.
2. Ota muita mukaan, väliin ei tarvitse eikä aina kannata mennä yksin.
3. Puhu tekijän kavereille, nimeä teko.
4. Osoita omalla puuttumisellasi, että teko on väärin.

Pastinen suosittelee myös Helsingin kaupungin nuorisotoimen johtajan Tommi Laition vinkkiä: ”Jos näet kiusaamistilanteen, mene siihen esittäen uhrin kaveria. Tämä osoittaa kiusaajalle, että kiusattu ei ole yksin, vaan hänestä välitetään.” Tärkeintä on aina, että puuttuu jollain tavalla tilanteeseen, jossa käytetään mitä tahansa väkivaltaa, oli se sitten henkistä tai fyysistä.

”Väkivaltatilanteeseen puuttuminen vaatii rohkeutta, ja rohkeus vaatii rohkeutta. Yhden
onnistumisen kokemuksen jälkeen on varmempi puuttumaan myös uudestaan. Laitio on sanonut, että jokaisen, joka puuttuu tällaisiin tilanteisiin, tulisi jakaa tietoa siitä sosiaalisessa mediassa. Tällöin muut huomaavat, että väkivaltatilanteisiin puuttuminen on mahdollista ja hekin pystyvät siihen”, Pastinen neuvoo.

Jokainen voi omalla asenteellaan vaikuttaa siihen, millaisessa maailmassa elämme. Pastinen siteeraa Nelson Mandelaa: ”Olosuhteita en voinut muuttaa, mutta asennettani voin.”

Jatkossa Väkivallankumouksen nettisivuja ylläpitää Aseman lapset ry. Sivuille päivitetään nuorille suunnattuja osallistumismahdollisuuksia. Rakkauden pesäpalloturnaus tullaan järjestämään tästä lähtien vuosittain, aloituksena aina väkivallattomalle vuodelle. Ei vihapuheelle -liike on Väkivallankumouksen yhteistyökumppani.

Christina, Ei vihapuheelle -liikkeen aktivisti

0 Comments

Vastaa


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.