Iloa kansalle!

Saamelaisten kansallispäivää vietettiin torstaina 6.2.2014. Runebergin päivänä – mainio päivä vähemmistöoikeuksien puolustamiseen – 5.2.2014 pidettiin Eduskuntatalolla Iloa kansalle! -demo, jolla haluttiin lobata päättäjiä ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin tärkeydestä.

ILO 169 -sopimus on Yhdistyneiden kansakuntien alaisen työjärjestön ILO:n alkuperäis- ja heimokansoja koskeva yleissopimus. Saamelaiset ovat ainoa Euroopan unionin alueen alkuperäiskansa, joten sopimuksella on suuri merkitys Suomelle ja saamelaisille koko saamelaisalueella. Sopimuksen hyväksymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 25 vuotta, mutta Suomi ei ole vieläkään ratifioinut sopimusta. Sopimus vahvistaisi saamelaisten oikeudellista turvaa harjoittaa omaa kulttuuriaan ja perinteisiä elinkeinojaan Suomessa.

Poliitikkoja Eduskuntatalon portailla ja ihmisjoukko portaiden alapuolella.
Iloa kansalle! -demo Eduskuntatalon portailla 5.2.2014. Kuva: Riikka Kaukinen

Demoon osallistui parikymmentä sopimuksen ratifioinnin kannattajaa. Lisäksi Vasemmistoliiton, SDP:n, Kokoomuksen, Keskustan ja RKP:n eduskuntaryhmien edustajat pitivät lyhyet puheenvuorot aiheesta Eduskuntatalon portailla.

ILO 169 -sopimuksen ratifiointi on kirjattu voimassaolevaan hallitusohjelmaan. Mikäli ratifiointi haluttaisiin toteuttaa kuluvan hallituskauden aikana, asia pitäisi ottaa eduskunnan käsittelyyn tämän kevään aikana.

Ei vihapuheelle -liikkeen sydänlogo pohjoissaamenkielisenä
Ei vihapuheelle -liikkeen sydänlogo pohjoissaameksi. Pohjoissaamella on eniten puhujia kaikista saamen kielistä.

Kansallispäivän kunniaksi järjestettiin myös Saamelaisnuorten konferenssi Inarissa 6.–7.2.2014. Konferenssiin osallistui kaksi liikkeen aktivistia, joiden konferenssikuulumisista kerrotaan pian myös täällä blogissa. Konferenssin alla saimme Saamelaiskäräjiltä käännökset Ei vihapuheelle -liikkeen sydänlogoista kaikilla kolmella saamen kielellä.

Riikka, Ei vihapuheelle -liikkeen työntekijä

0 Comments

Vastaa


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.