Islam Expo 22. – 24.11.2013

Suomen kolmas Islam Expo järjestettiin 22.–24.11.2013 katajanokan Wanhassa satamassa ja meille oli tarjottu mahdollisuutta pitää ständiä sisäasiainministeriön Etnon ja Vähemmistövaltuutetun toimiston kanssa. Ständimme oli pystyssä koko tapahtuman ajan ja tunnelma parani päivä päivältä.

Nainen pitää punaista sydänkylttiä, jossa lukee: "Different is good!"

Ständimme ei ollut melkein koskaan tyhjänä, aina oli joku innokas tuntematon joka kävi kanssamme aiheeseemme liittyvää keskustelua ja mukaan mahtui tutumpiakin kasvoja. Tapahtuman kävijät olivat hyvin avoimia ja saimme esimerkiksi kuulla henkilökohtaisia kokemuksia vihapuheesta ja syrjinnästä erilaisilta henkilöiltä, niin lapsilta kuin esimerkiksi sodan keskellä kasvaneilta ja paenneilta palestiinalaisilta, suomalaisilta monikulttuurisilta perheiltä, turisteilta sekä maahanmuuttajilta.

Pisteellämme käytiin pääsääntöisesti keskustelua vihapuheen eri muodoista kuten kasvottomasta ja suorasta sekä siitä, minkälaista vihapuhe on ja mitä siihen sisältyy. Kuuntelimme myös ihmisten omia kokemuksia ja keskustelimme siitä, kuinka vihapuhetta voisi vähentää. Lisäksi halutessaan sai kirjoittaa liikkeen sydämiin jotain vihapuheen vastaista ja poseerata meille iskulauseella varustetun sydämen kanssa. Kuvia ja halukkaita tulikin yllättävän paljon.

Mies seisoo esittelypöydän takana ja pitää punaista sydänkylttiä, jossa lukee: "Älä vihaa".

Viranomaisten ja järjestöjen lisäksi tapahtumassa oli osallistujia ympäri maailmaa. Saudi-Arabian suurlähetystö piti ständiä, jossa tarjoiltiin arabialaista kahvia ja taateleita. Bahrainilaiset jakoivat kirjoja ja myivät itämaisia vaatteita, saippuaa, hunajaa, öljyä ja pyhää ZamZam-vettä. Turkista oli tultu myymään turkkilaista keramiikkaa ja Burman ständillä kerrottiin ja näytettiin videolla miten huonot oltavat muslimeilla on Burmassa, etenkin Rohingyan alueella. Suomesta mukana oli paljon eri yhdistyksiä sekä muun muassa moskeijoiden edustajia.

Viikonlopun aikana järjestettiin erilaisia luentoja eri aiheista kuten islamin opetus kouluissa, nuorten asema Euroopassa, islamilainen avioliitto ja kuinka sopeutua eurooppalaiseen yhteiskuntaan. Tapahtumassa järjestettiin paneelikeskusteluja joihin yleisö sai osallistua ja kysyä kysymyksiä oppineilta. Naisille pidettiin myös oma paneelikeskustelu, jonka vetäjänä toimi aivan ihastuttava nainen Bahrainista.

Kaksi mustiin pukuihin pukeutunutta miestä pitelee punaista sydänkylttiä, jossa lukee: "Kohtele kaikkia niin kuin haluaisit sinua kohdeltavan".

Tapahtumaan oli tultu Saudi-Arabiasta, Turkista ja Bahrainista asti, mikä oli yksi tapahtuman parhaimpia puolia. Kaikki osallistujat vieraista tapahtuman järjestäjiin ja ständiläisiin saivat uusia ystäviä ja ideoita eripuolilta maailmaa. Uudet ystävämme Bahrainista halusivat jopa aloittaa oman vihapuheen vastaisen kampanjan keskustelujemme jälkeen!

Fatima ja Henna, Ei vihapuheelle -liikkeen aktivistit

0 Comments

Vastaa


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.