Ei vihapuheelle -liikkeen syksy Oulussa

Ei vihapuheelle -liike oli kuluneen vuoden aikana näkyvillä Oulussa monessa eri tapahtumassa. Paikallinen Oulu-lehti teki jutun liikkeeseen liittyen 11.05.2013 ja varsinaisesti ensimmäisen kerran liikettä esiteltiin Mahdollisuuksien torilla 25.5.2013 Oulun kaupunginteatterin tiloissa. Ei vihapuheelle -liikkeen tarroja ja pinssejä jaettiin yhteistyössä Planin vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa.

Elokuussa Ei vihapuheelle -liike oli esillä Oulussa vuosittain järjestettävässä elinkeinoelämään liittyvässä Korttelihaipakka-tapahtumassa. Tapahtuman aikana osa ydinkeskustan kaduista suljettiin autoliikenteeltä ja alueen liikkeet, ravintolat ja kahvilat olivat auki klo 23:een saakka.

Korttelihaipakka-päivänä 15.08.2013 Yle Oulun radio teki haastattelun Ei vihapuheelle -liikkeemme tempaukseen liittyen. Järjestimme yhteistyössä Planin kanssa vihapuheen vastaisen kirjoitus- ja piirustushaasteen Korttelihaipakassa liikkuneille nuorille ja aikuisille. Saimme sadoilta nuorilta ja aikuisilta hienoja vihapuheen vastaisia kannanottoviestejä ja -kuvia. Tempaukseen osallistuivat muun muassa kansanedustaja Mirja Vehkaperä, muusikko Aki Louhela sekä sarjakuvataiteilijat Ville Ranta ja Ilpo Koskela.

Mies piirtää ruskealle paperille sarjakuvaa.
Sarjakuvataiteilija Ville Ranta piirtämässä vihapuheen vastaisia terveisiään 15.8.2013.

Seuraavan kerran oululaisaktiivit olivat mukana Kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla 18.–24.11.2013 Kulttuuritalo Valveella sekä FinnKino Plazalla. Ei vihapuheelle -liikkeen materiaaleja oli jaossa koko viikon ajan Planin kanssa jaetulla ständillä. Lisäksi kävimme pitkin viikkoa pitämässä lasten oikeuksiin ja vihapuheeseen liittyviä lyhyitä puheita elokuvien alussa yhdessä Kamu-leijonan kanssa.

Keskiviikkona 20.11.2013 lasten oikeuksien päivänä huomioitiin erityisesti niiden lasten oikeudet, joiden elämään kuuluu jokin vamma. Planin lasten oikeuksien lähettiläät ohjasivat työpajoja, joista yhdessä sai ideoida vihapuheen vastaisia viestejä ja kuvia sekä toisessa osallistua mielipide- ja arvojanaharjoituksiin.

Ruskealle paperille tehty sarjakuvamaalaus, jossa pieni lapsi piirtää sydäntä ja iso vihainen mies sanoo: "Vihapuhetta vihamielisiä kohtaan!"
Ville Rannan vihapuheen vastaiset terveiset

Vuosi 2013 oli onnistunut Oulussa. Tavoitimme runsaan määrän eri ikäisiä ihmisiä. Oulun paikalliset aktiivit palkittiin myös Vuoden Plan-kansalainen -tunnustuksella. Ansioina mainittiin lasten koulutuksen puolesta puhuminen sekä ihmisoikeuksia loukkaavan vihapuheen vastainen kampanjointi.

Teija, Ei vihapuheelle -liikkeen aktivisti

0 Comments

Vastaa


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.