HLBTIQ-nuoret ja hyvinvointi

Osallistuin Transihmisten muistopäivään 20.11. Sytytimme kynttilöitä viimeisen vuoden aikana murhattujen transihmisten muistolle. Muistotilaisuus oli osa jokavuotista sukupuolivähemmistöille suunnattua TransHelsinki-tapahtumaa. Viimeisen 12 kuukauden aikana on Transgender Europe järjestön mukaan tapettu 238 transihmistä. Sytytimme kynttilän jokaiselle. Olen vasta 25-vuotias, mutta minua nuorempia on kuolleiden parissa runsaasti. Alle 20-vuotiaiden ja alaikäisten määrä on kasvanut viime vuodesta. Kylmäsi, eikä se johtunut vain tuulesta. Vaikka kuolemaan johtaneista viharikoksista yksikään ei ollut tapahtunut Suomessa, ei sateenkaarinuorilla mene täälläkään hyvin.

Seta ja Nuorisotutkimusseura ovat teettäneet ensimmäisen laajan kotimaisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistönuorten hyvinvointia kartoittavan kyselytutkimuksen. Kyselyyn osallistui kevät-kesällä 2013 1623 iältään 15–25-vuotiasta nuorta. Enemmistö osallistuneista (1499) ilmoitti kuuluvansa seksuaalivähemmistöön. Tutkimuksen mukaan HLBTIQ-nuoret kokevat väkivaltaa huomattavasti tavallisemmin kuin suomalaisnuoret yleensä. Jopa 70 prosenttia homo-, lesbo-, bi- ja transnuorista kertoi kokeneensa kiusaamista ja häirintää. Suurin osa häirinnästä tapahtui koulussa.

Helppoa ei ole aina koulun ulkopuolellakaan. Useimmat vastaajista olivat kertoneet suuntautumisestaan ainakin jollekin perheenjäsenelleen. Monet ovat silti täysin kaapissa. Osa heistä vältteli kertomista pelätessään välirikkoa perheenjäsentensä kanssa. Nuoret ilmaisivat myös huolta kaveripiirin ulkopuolelle jätetyksi tulemisesta. Toisaalta monet kertoivat saavansa kaveripiiriltään tukea ja hyväksyntää identiteetilleen. Kokemukset ympäristön suhtautumisesta hlbtiq-ihmisiin heijastuivat nuorten harrastuksia ja opintoja koskeviin päätöksiin.

Toimiessani vuosien 2007–2011 aikana Transtukipisteen ryhmänvetäjänä tapasin lukuisia transihmisiä. Etenkin nuorten tilanne oli huolestuttavan usein vaikea. Perheen hylkäämisestä johtuva asunnottomuus, sukupuoliristiriidan huomiotta jättäminen koulussa ja työpaikalla sekä vääränlaisessa kehossa elämisen aiheuttama stressi näkyivät usein masennus- ja ahdistusoireina.

Hautakynttilöitä patsaan juurella Kampin Narinkkatorilla.
Transihmisten muistopäivän kynttilät Kampin Narinkkatorilla 20.11.

”On hyvin tärkeää, että aikuiset viestittäisivät, että seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta voi puhua ja että keskusteluun suhtaudutaan vakavasti. Tämä edellyttää asiallista tietoa moninaisuudesta ja tukea nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille ja nuorten vanhemmille. Aihepiiri tulee ottaa kouluissa entistä kattavammin myös opetussuunnitelmiin ja oppikirjoihin”, toteaa Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi Nuorisotutkimusseuran nettisivuilla.

Nuorten hyvinvointi on meidän kaikkien asia, iästä huolimatta. Jokaisella on oikeus kokemukseen siitä että tulee kohdatuksi ja hyväksytyksi omana itsenään. Lisäämällä tietoa ja ymmärrystä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta olemme mukana rakentamassa hyväksyvämpää ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa kaikille, oli sukupuolemme mikä tahansa.

Lisää tietoa löytyy seuraavista linkeistä:
Transtukipiste
Seta
Nuorisotutkimusseura

Teksti ja kuva: Veeti, Ei vihapuheelle -liikkeen aktivisti

0 Comments

Vastaa


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.