Opettajat ja kasvattajat, teitä on kuultu!

A niin kuin aapinen, B niin kuin banaani, C niin kuin Celsius ja V niin kuin vihapuhe. Olimme kahden Ei vihapuheelle -liikkeen vapaaehtoisen voimin Opi ja kasva -konferenssissa Finlandia-talolla 8.10.2013 Tilaisuus on suunnattu lähinnä peruskoulussa toimiville opetus- ja kasvatusalan ihmisille kuten esimerkiksi opettajille, rehtoreille ja kuraattoreille. Koulujen saaminen mukaan vihapuheen vastaisiin aakkosiin onkin Ei vihapuheelle -liikkeen uusin tavoite ja nyt meille avautui loistava mahdollisuus kurkistaa opettajien ajatusmaailmaan aiheen tiimoilta.

Tilaisuus kulki teemalla oppimisen festarit, joilla liikkeestä kertominen meni kuitenkin vähän eri tyylillä kuin Flow’ssa tai Ruisrockissa. Taisimme erottua sydänpinsseinemme ja huppareinemme opetusalan muista ständeistä ja moni opettaja piti pistettämme virkistävänä ja erilaisena. Kyselimme ehdotuksia liikkeen viemiseksi kouluissa ja toteuttamiskelpoisia, konkreettisia ideoita tulikin runsaasti. Moni vaikutti innostuneelta viemään asiaa eteenpäin koulussa ja oppitunneilla, kunhan vain saisivat hyvät oppituntimateriaalit käyttöönsä. Eniten toivottiinkin konkreettista, selkeää ja toiminnallisia harjoituksia sisältävää materiaalipakettia vihapuheesta, jonka avulla kuka tahansa opettaja voisi vetää aiheesta tunnin oppilailleen.

Kaksi liikkeen aktivistia ja räp-artisti Paleface Miksi vihaat? -sydänkyltin kanssa.
Palefacekin kysyy: Miksi vihaat?

Tarpeeseen ollaan vastaamassa: Euroopan neuvostolta tulee jo lokakuun lopussa Educational Toolkit for Schools -työkalupaketti, jota aletaan työstää Suomen kontekstiin sopivaksi ja sieltä saamme varmasti hyviä työkaluja opettajien käyttöön. Lisäksi nettisivuillemme ollaan päivittämässä lisää harjoituksia ja materiaalia juuri koulumaailmaa silmällä pitäen. Muutamia harjoituksia oppitunneille pidettäväksi löytyy nettisivuilta kuitenkin jo nyt: klikkaa Mukaan liikkeeseen -osiota, laita videot pyörimään ja sen jälkeen keskustelu luokassasi käyntiin! Tai pyydä pienryhmässä oppilaita määrittelemään termi vihapuhe, jonka jälkeen voitte käydä läpi sen virallisen määritelmän ja pohtia aihetta yhdessä. Nuorempienkin oppilaiden kanssa vihapuhetta voi käsitellä monella tavalla esimerkiksi sydäntekstien ja askartelujen merkeissä.

Olemme suunnittelemassa yhä monipuolisempaa yhteistyötä koulujen kanssa esimerkiksi oppilaskuntien kautta. Otammekin mielellämme vastaan uusia ehdotuksia aiheen tiimoilta! Niitä voi lähettää niin Facebookin, Twitterin kuin sähköpostinkin kautta. Opettajat ovat merkittäviä asennekasvattajia ja esimerkkejä kunnioittavan keskustelukulttuurin edistämisessä, sillä peruskoulu tavoittaa jokaisen nuoren joka puolella Suomea. Se on paljon se.

Mira & Cindy, Ei vihapuheelle -liikkeen aktivistit

0 Comments

Vastaa


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.