Kannanotto 30.5.2013: Aika sanoa ei vihapuheelle

Vihapuheen kohteeksi voi joutua kuka tahansa esimerkiksi etnisen taustan, seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin, vakaumuksen tai vaikka äidinkielen perusteella. Toukokuussa useat suomenruotsalaiset toimittajat ja poliitikot joutuivat uhkailun kohteeksi ruotsinkielisyytensä vuoksi.

Ei vihapuheelle -liikkeen logo ruotsiksi: harmaalla pohjalla kolme sydäntä, joissa tekstit: "hata mig", "varför hata" ja "hata inte". Sydämien alla teksti: "Nej till hatprat".

Uhkauksia saaneet kertoivat rohkeasti kokemuksistaan julkisesti ja aiheesta keskusteltiin eri tahoilla. Myös me otimme kantaa:

Ei vihapuheelle -liike tahtoo osoittaa tukensa viime päivinä vihapuheen ja uhkailun kohteeksi joutuneille toimittajille ja koko suomenruotsalaiselle yhteisölle. Ei vihapuheelle -liike tuomitsee jyrkästi vihaan ja suvaitsemattomuuteen pohjaavat henkilöihin tai ryhmiin kohdistetut uhkaukset.

Jokaisella ihmisellä on oikeus elää yhteiskunnassa rauhassa, kokematta painostusta tai uhkailua etnisen taustansa, uskontonsa, sukupuolensa, äidinkielensä, seksuaalisen suuntautumisensa, maailmankatsomuksensa tai sukupuoli-identiteettinsä, vammaisuutensa tai jonkin muun ominaisuutensa tai mielipiteensä vuoksi.

On kunnioitettavaa ja erittäin rohkeaa astua esiin ja tuoda julki tällaiset kokemukset. Hiljaisuus on vihdoin rikottu. Toivomme muidenkin uskaltavan ottaa kantaa ja puuttua asiaan. On hienoa, että nämä rohkeat ihmiset uskalsivat viimein tuoda esiin kokemansa uhkailun ja sen vaikutukset: pelon ja ahdistuksen.

Yhteiskuntamme tarvitsee rohkeita avauksia vihapuheen olemassaolon esiin tuomiseksi. Suomen on jo aika sanoa ääneen ei vihapuheelle!

Toivomme myös, että viranomaiset reagoivat vihapuheeseen ja uhkailuun. Heidän täytyy ottaa selkeä kanta: yhteenkään ihmiseen tai ihmisryhmään kohdistuva uhkailu ja pelon ilmapiirin luominen ei ole hyväksyttävää.

susanna_hesari
Kuva: Seppo Samuli / STR

Keskustelun pohjalta järjestettiin myös nettivihan vastainen mielenilmaus Kolme sepän patsaalla Helsingissä. Aktivistimme ikuistettiin Helsingin Sanomiin Älä vihaa -sydämen kanssa.

0 Comments

Vastaa


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.