Rakennuspalikat
Näiden kuuden toimenpiteen avulla voit tehdä nuorisotilastasi vihapuheesta vapaan tilan, jossa nuoret arvostavat toisiaan ja luovat yhdessä työntekijöiden kanssa yhdenvertaisen, luotettavan ja turvallisen ympäristön kasvaa ja kehittyä.
Vihapuheeseen puuttuminen kuuluu jokaiselle. Vihapuhe luo pelon ilmapiiriä, jossa väkivaltakin koetaan sallitummaksi. Vihapuheen estäminen ei rajoita sananvapautta, vaan vahvistaa sitä, sillä juuri vihapuheella pyritään vaientamaan ja sulkemaan ihmisiä ja ihmisryhmiä ulos keskustelusta ja yhteiskunnasta.
Vihapuhetta ei pysty nuorisotilassa varmasti lopullisesti poistamaan, mutta vihapuheesta vapaassa nuorisotilassa ihmiset tietävät, mitä vihapuhe on ja miksi se on väärin eikä sen anneta tulla arkipäiväiseksi.
1. TIEDOSTA VIHAPUHE
- Tiedosta, että vihapuhetta voi esiintyä myös sinun nuorisotilassasi. Sitä saattavat tuottaa nuorten lisäksi myös työntekijät. Vihapuhe loukkaa ja satuttaa kohdettaan. Hänen kokemuksensa vihapuheesta täytyy ottaa aina vakavasti.
2. TUNNISTA VIHAPUHE
- Tutustu vihapuheeseen näillä sivuilla olevien infomateriaalien avulla. Varmista, että kaikki nuorisotilan kävijät tietävät mitä vihapuhe on.
- Miettikää, millaisia stereotypioita ja ennakkoluuloja nuorten ja työntekijöiden keskuudessa esiintyy.
- Voitte järjestää työpajoja ja koulutuksia, joissa käsitellään vihapuhetta, syitä sen taustalla, sekä sen seurauksia.
3. PUUTU VIHAPUHEESEEN
- Sopikaa, että vihapuhetta ei sallita. Se satuttaa, on epäoikeudenmukaista ja loukkaa toisten ihmisarvoa.
- Selvitä, onko nuorten välisissä ristiriitatilanteissa käytetty vihapuhetta. Tuomitse loukkaava teko, älä nuorta itseään.
- Pura keskustelun avulla vihapuheen taustalla vaikuttavia ennakkoluuloja ja stereotypioita. Anna nuorille uutta tietoa ennakkoluulojen tilalle.
4. TEE KYLTTI JA PALAUTELAATIKKO
- Tehkää yhdessä nuorten kanssa Vihapuheesta vapaa nuorisotila -kyltti ja asettakaa kyltti nuorisotilaan kaikkien nähtäville.
- Perustakaa myös yhteinen palautelaatikko, johon nuoret voivat kertoa nimettömästi kokemastaan ja todistamastaan vihapuheesta. Suhtautukaa palautteeseen vakavasti.
5. PÄIVITÄ SÄÄNNÖT JA OHJEET
- Sisällytä vihapuheeseen puuttuminen talon toiminta-, yhdenvertaisuus- ja muihin suunnitelmiin.
- Sopikaa, kenen puoleen voi kääntyä ongelmatilanteissa.
- Perehdyttäkää uudet työntekijät ja nuoret.
6. SEURAA TILANNETTA
- Nimetkää yksi vastuuhenkilö, joka huolehtii vihapuheettomuuden seurannasta ja toiminnan kehittämisestä.
- Täyttäkää koko säännöllisesti seurantalomake ja sopikaa toimenpiteistä, joilla nuorisotila pysyy vihapuheesta vapaana.
Perehdy seuraavaksi tulostettaviin materiaaleihin ja tehkää “Vihapuheesta vapaa nuorisotila” -kyltti sekä palautelaatikko.