#EmmeVaikene vinkkipankki

#EmmeVaikene -kampanjan tarkoituksena on voimaannuttaa toimimaan vihapuhetta vastaan. Kampanjan vinkkipankki sivulle olemme keränneet linkkejä hyödyllisiin materiaaleihin.

Emme vaikene –vihapuheen vastainen opas
THL:n Tasa-arvotiedon keskuksen ja STM:n tuottama nuorille suunnattu opas antaa tietoa sukupuolittuneesta vihapuheesta sekä toimintaohjeita vihapuhetta kohdatessa.

Rakentavaa vuorovaikutusta
Opetushallituksen tuottama Rakentavaa vuorovaikutusta – demokraattisen osallisuuden vahvistaminen, vihapuheen ja väkivaltaisen radikalismin ennaltaehkäisy on tarkoitettu oppaaksi demokraattisen osallisuuden vahvistamiseen sekä vihapuheen ja väkivaltaisen radikalismin ennaltaehkäisyyn kouluissa. Verkkojulkaisu sisältää kotimaisia asiantuntija-artikkeleita, linkkejä lähdeaineistoihin ja hyviin käytänteisiin sekä käännösmateriaalia Euroopan neuvoston ja Unescon tuottamista oppaista.

Vihapuheesta dialogiin – koulutusmateriaali vihapuheen vastaisille oppitunneille
Plan International Suomen luoma koulutusmateriaali on suunnattu kasvattajille, jotka työskentelevät nuorten parissa, etenkin koulumaailmassa. Materiaalista löytyy myös vinkkejä vihapuheen vastustamiseen omassa arjessa.

Vihapuhe ja sananvapaus
Koulukino ry:n materiaali on tarkoitettu yläkoulun ja toisen asteen opetukseen, ja lisäksi sitä voi hyödyntää myös esim. nuorisotyössä. Tavoitteena on tukea nuoria tunnistamaan vihapuhetta erilaisissa ympäristöissä erityisesti verkossa ja harjoitella rakentavia tapoja vastata vihapuheeseen. Tehtävien avulla pohditaan vihapuheen seurauksia ja sananvapauteen liittyvää vastuuta.

Miksi vastustan rasismia – asennetyökalu
Ohjeiden tavoitteena on antaa taustatietoa ja näkökulmia siihen, kuinka reagoida asiallisesti ja turvallisesti rasistiseen ja syrjivään kielenkäyttöön tai käytäntöön, joita vapaaehtoinen saattaa toiminnassaan kohdata.

Löytyykö teiltä loistava materiaali, jonka haluaisitte mukaan vinkkipankkiin? Ole yhteydessä:

Laura Heinonen
Asiantuntija, yhdenvertaisuus
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
e-mail: etunimi.sukunimi@alli.fi