Kauniaisten nuorisotalosta ensimmäinen vihapuheesta vapaa nuorisotila

Kauniaisten nuorisotalo palkittiin Seinäjoen valtakunnallisilla Nuorisotyöpäivillä Suomen ensimmäisenä vihapuheesta vapaana nuorisotilana.

Ei vihapuheelle -liike on luonut kuusikohtaiset ohjeet, joita noudattamalla nuorisotila voi julistautua vihapuheesta vapaaksi. Konsepti sisältää vihapuheen tunnistamisen ja siihen puuttumisen lisäksi talon sääntöjen muuttamisen ja tilanteen säännöllisen seurannan. Vihapuheesta vapaasta nuorisotilasta kertova kyltti tehdään yhdessä nuorten kanssa.

Kauniaisten nuorisotalon kyltti. Kyltti suunnitellaan ja tehdään yhdessä nuorten kanssa sisällyttäen siihen vihapuheesta vapaa nuorisotila -logo.

Tarkoituksena on varmistaa, että nuorten oleskelu heitä varten järjestetyissä tiloissa täyttää syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden vaatimukset ja on turvallista jokaiselle.

Kauniaisten nuorisotalo on toiminut pilottinuorisotalona, jonka kanssa mallia on kehitetty.

Kauniaisten kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen päällikön Anders Lindholm-Ahlefeltin mukaan nollatoleranssi vihapuheeseen on Kauniaisten nuorisotoimessa helpompi toteuttaa, kun nuorisotyöntekijöillä on hyvät suhteet nuorten kanssa:

– Kauniainen on valtakunnallisessa mittakaavassa pieni kaupunki, muttei missään nimessä ole vailla kosketusta vihapuheeseen. Päinvastoin – monessakin mielessä. Nuorisotilan pitää olla neutraali alue jossa nuori kokee olevansa aina tervetullut, ja siitä syystä on tärkeää julistaa se vihapuhevapaaksi alueeksi, Lindholm-Ahlefelt kertoo.

Ei vihapuheelle -liikkeen koordinaattori Sampo Villanen korostaa, että vihapuheen vastustaminen on itse asiassa turvallisen ja myönteisen ympäristön rakentamista:

– Kauniainen toimii tässä edelläkävijänä. Vihapuheesta vapaassa nuorisotilassa nuorten kehitykselle taataan turvallinen, luotettava ja yhdenvertainen ympäristö. On tärkeää, että vihapuheeseen puututaan heti, jotta kaikki osapuolet oppivat, että myönteinen kanssakäyminen on ihmisille ja ihmisryhmille aina parempi kuin vihan lietsonta.

 

Lisätiedot:

Anders Lindholm-Ahlefelt, Kauniaisten kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö
Puh. 050 366 4251

Sampo Villanen, Ei vihapuheelle –liikkeen koordinaattori
Puh. 050409 6967

Vihapuheesta vapaa nuorisotila: http://eivihapuheelle.fi/nuorisotila

0 Comments

Vastaa


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.